Taal kiezen:

“Het ambacht van de grond af aan geleerd.”

Manfred geeft zijn jarenlange ervaring in de spoorwegtechniek graag door aan jongere collega's.

Interview met Manfred, adjunct-directeur technische business unit, over zijn werk in de spoorwegtechniek

Manfred (67) uit St. Valentin is een echte veteraan van de Oostenrijkse bovenleidingbouw, een van de beste in de industrie. Hoewel hij al lang van zijn welverdiende pensioen had kunnen genieten, geeft hij zijn kennis nog steeds door. Zijn schat aan ervaring komt vooral de volgende generatie bovenleidingsystemen bij EQOS Energie ten goede.

Veiligheid op het werk is voor ons een zeer belangrijk aspect. Deze stel ik bij jonge technici altijd centraal. Ons werk brengt risico’s met zich mee, maar ze zijn berekenbaar. Veiligheid en gezondheid op het werk hangt vooral af van een goede projectplanning. Slordigheid is niet aan ons vak besteed. Het werk moet zorgvuldig worden uitgevoerd, dan kan er niet veel gebeuren. Daarnaast is gezond verstand belangrijk. Bij jonge technici besteed ik daar altijd veel aandacht aan.

In onze sector hebben we allemaal een goede en aangename relatie. Sommige spoorwegtechnici van EQOS Energie wonen zelfs in dezelfde stad. We zien elkaar in het weekend, dus mijn zoon is geen uitzondering. Als hoofdmonteur is hij echter meer onderweg dan ik. De samenwerking is echter net zo als met alle andere installateurs: als er iets mis is en ze weten niet wat ze moeten doen, bellen ze mij. Ik maak geen onderscheid.

» Ik denk dat als het bedrijf het goed doet, het mij ook goed gaat. «

Eigenlijk had ik in juli 2012 geheel normaal met pensioen kunnen gaan. Maar toen waren er personeelswissels en ik aarzelde geen seconde en bood aan om nog een jaar te blijven om ons jonge team verder te ondersteunen. Ik vind het leuk om met hen samen te werken en mijn kennis met iedereen te delen. Ik denk dat als het bedrijf het goed doet, het mij ook goed gaat. Een extra jaar is intussen een jaar of vier geworden. Maar nu heb ik mijn contract voor de laatste keer echt verlengd, dan is het echt voorbij – voorlopig …

Ik ben bijzonder trots op onze projecten voor het centraal station van Linz. Sinds 2012 hebben we er projecten van verschillende omvang afgewerkt. Aangezien het centraal station van Linz een van de grootste van Oostenrijk is, is het werk meestal zeer complex en veeleisend. De afzonderlijke bouwfasen van de projecten duurden soms meerdere jaren en de coördinatie met de andere vakgebieden vereist soms speciale organisatorische vaardigheden. Omdat de verbouwingen naast de lopende activiteiten plaatsvinden, kunnen alleen afzonderlijke delen van de leiding ‘s nachts in het weekend worden stilgelegd. Bijgevolg zijn onze activiteiten niet geheel ongevaarlijk. Waar mogelijk zetten we hetzelfde team in voor delicaat werk, omdat zij de locatie het beste kennen en we daardoor de risico’s tot een minimum kunnen beperken. De projecten daar verliepen soepel en toen kwam er ook bevestiging van de klant dat hij zeer tevreden was – dat maakte me erg blij.