Taal kiezen:

"Ik ben afhankelijk van mijn collega's."

Om de systemen te verbeteren, aan de eisen te voldoen en problemen op te lossen, is Patrick in zijn dagelijks werk in het bijzonder afhankelijk van de uitwisseling met zijn collega's.

Interview met Patrick (31), applicatiebeheerder in de Shared Service Unit IT

Met een opleiding tot bankier en een sterke affiniteit voor IT-thema’s heeft Patrick ook zijn Bachelor of Science in Business Information Systems afgerond. Sinds 2016 werkt hij als applicatiebeheerder voor het ERP-systeem (Enterprise Resource Planning) bij EQOS Energie, waarbij hij zijn talenten in bedrijfskunde en IT combineert. Hij ziet zichzelf als een interface tussen deze kennisgebieden. In zijn werk waardeert hij met name het bemiddelen tussen systeem en persoon en het helpen van zijn collega’s.

Ik ben voornamelijk verantwoordelijk voor ons ERP-systeem. Ik zorg niet alleen voor de ondersteuning, maar ook voor alle systeemgebieden en -projecten. Als we processen willen vereenvoudigen of als collega’s extra eisen stellen aan het systeem, dan adviseer ik de gespecialiseerde afdelingen, leg ik uit wat er mogelijk is en overweeg ik oplossingen. In mijn werk in de IT heb ik naast technologie veel te maken met mensen.

De uitwisseling met collega’s. Ik ben voor mijn werk vooral afhankelijk van mensen. Als gebruiker moet je me uitleggen wat het probleem is, welke functies je nodig hebt of wat je met de applicatie hebt gedaan. Voor de oplossing combineer ik dit met de technologie en mijn expertise.

» Systemen en programma's vereenvoudigen en verbeteren menselijke processen. «

Als je 25 jaar in de tijd terugkeert en bedenkt wat IT in de loop der jaren heeft vereenvoudigd, dan is de vraag bijna vanzelfsprekend. Zonder IT kun je niet meer. Systemen en programma’s vereenvoudigen en verbeteren menselijke processen. IT is voortdurend in ontwikkeling, en je moet deze trend volgen – een reden voor steeds nieuwe updates. Inhoudelijk zijn de onderwerpen vaak zeer complex, dus er zijn experts nodig om te helpen bij problemen en om de systemen te beheren. Een IT-afdeling binnen het bedrijf vergemakkelijkt dergelijke processen. Wij zijn direct aanspreekbaar en kunnen ook procedures en systemen ter plaatse op een vereenvoudigde manier uitleggen en opleiding geven in het gebruik ervan.

Ik vind het leuk om veel dingen te doen: Het systeemonderhoud van ons sharepoint, de projectwerkzaamheden in samenwerking met onze gespecialiseerde afdelingen en ook de opleiding van nieuwe medewerkers. Trainingen zijn vooral leuk wanneer collega’s deelnemen en vragen stellen. Hoe meer interactie er is, hoe beter de deelnemers de inhoud begrijpen en hoe succesvoller de samenwerking is.

Als het om een project gaat, is het gemakkelijk te beoordelen – als alles is geïmplementeerd en goed functioneert, kan mijn werk niet zo slecht zijn geweest (lacht). Als ik help met toepassingsproblemen, bedanken mijn collega’s me vaak. Soms krijg ik een e-mail met als boodschap dat het weer draait, soms komt er een telefoontje. Daar ben ik gewoon blij mee. Wie krijgt er niet eens graag een bedankje tussendoor?