Search
Close this search box.

Monotonie als onbekend woord op het werk

Interview met Felice (57), senior site manager voor bovengrondse leidingen bij EQOS Energie Luxemburg

Felice werkt al acht jaar bij EQOS Energie. Als senior site manager is hij verantwoordelijk voor de goede werking van een groot aantal bovengrondse projecten in Luxemburg, België en Frankrijk. Hij begon zijn carrière als chauffeur, vandaag is hij verantwoordelijk voor zo’n 50 mensen. Waarschijnlijk is “eentonigheid” daarom een vreemd woord voor hem.

Felice, hoe word je een senior site manager?

Eigenlijk heel eenvoudig: Je moet van je werk houden, goed omgaan met constante verandering en graag met mensen werken. In de loop van je carrière moet je ervaring opdoen: op verschillende werven, in verschillende gebieden en uiteindelijk misschien – zoals in mijn geval – van locatie veranderen om vooruitgang te boeken in het juiste bedrijf. Ik begon 28 jaar geleden in Frankrijk als chauffeur en installateur, werkte me op tot voorman en werfleider en werkte daarna vele jaren aan diverse bovenleidingsprojecten. In 2010 ben ik in dienst getreden van EQOS Energie als werfleider en ben ik ongeveer drie jaar verantwoordelijk geweest voor werven in Luxemburg, België en Oost-Frankrijk als senior werfleider. Maar het belangrijkste voor mij is respect hebben voor andere mensen en hun prestaties, want je kunt alleen vooruitgang boeken in een team.

Je moet van je werk houden, goed omgaan met constante verandering en graag met mensen werken.

Je hebt ook aan de kerncentrale van Flamanville gewerkt, wat was er zo bijzonder aan?

Meegewerkt is te veel gezegd, we hebben eigenlijk een kleine bijdrage geleverd aan het grote geheel. Daar wordt al jaren aan een reactor van het nieuwe Europese type gebouwd en we werken aan de bekabeling. Vergeleken met andere projecten was de werfomgeving echter zeer veeleisend. Er werkten veel externe mensen tegelijkertijd op de werf en we moesten verschillende technische obstakels overwinnen. In één geval moesten we een hefplatform gebruiken om een hangkabel zelfdragende bescherming te bieden, zodat hij niet op het gebouw kon vallen. Uiteindelijk verliep alles echter goed en konden we het project op tijd afronden.

Dat klinkt als een uitdagende job, hoe ga je om met stress?

Het stressniveau is natuurlijk soms erg hoog, want als senior werfleider komen alle problemen die zich op de bouwplaatsen voordoen bij mij terecht. Het belangrijkste is dan ook een efficiënte werkplanning: elke maandag verzorg ik eerst de organisatorische vragen, doe ik de wekelijkse planning, onderzoek ik afwezigheden en hoe we ze het beste kunnen vervangen. Tussendoor bezoek ik werven en win ik ter plaatse inlichtingen in. Het werk is zo gevarieerd dat je niet eens merkt hoe de tijd vliegt. Maar ik hou ook van deze uitdagingen: elke dag is anders, er is geen eentonigheid.